Skip to main content

UYGULAMALARIN KAPSAMI

Booster sistemlerindeki tanklar, pompalanan hacimsel akış ve aslen gerekli olan hacimsel akış arasındaki farkı ara depo yapmak için tampon tankı olarak kullanılır. Tanklar ayrıca bir pompanın frekans değişimini düşürmek ve azami yükü azaltmak için gereklidir. 

Gaz boşluğundaki basınçlı hava yastığın pompanın çalıştırma basıncının hemen altına yerleştirilmiştir. Basınç, çalıştırma basıncının altına düştüğünde pompa çalışır ve su pompalamaya başlar. 

Tüketiciler oldukça az su miktarı kullandığında tampon tankındaki fark, kapatma tarafındaki basınçlı hava yastığı tazyik edilene ve booster sistemi kapatılana kadar depolanır.

Tüketiciler su kullandığında basınçlı hava yastığındaki hava çalıştırma basıncına düşene ve booster sistemi tekrar açılana kadar tampon tankından geçici olarak su alınır.

Sıhhi su ısıtıldığında su yayıldıkça basınç yükselir. En kötü durumda aşırı basınç, ısıtılmış değerli içme suyu kaybederek bir güvenlik vanası ile düşürülür. 

Nema genleşme tankının kullanımı, güvenlik vanasının gereksiz bir şekilde açılmasını önleyerek ve sistemin daha verimli ve kaynak tasarruflu işletimini sağlayarak bu duruma çözüm getirir.

Kapalı ısıtma-soğutma sistemlerinde sistem ısıtıldıkça veya soğutuldukça su yayılır veya çekilir. Genleşme tankları, müsaade edilen aralıkta maksimum ve minimum sıcaklık arasındaki hacim dalgalanmalarını gidermek için kullanılır. 

Nema genleşme tankları ise ısıtma, soğutma ve güneş enerjisi sistemlerindeki basıncı muhafaza etmek için kullanılır. Basınçlı gaz yastığı sistem içerisindeki su sütununu destekler ve bir su rezervi tanka aktarılmadan önce ayarlanır.

Sistem ısıtıldığında basınç yükselir ve su, harici sistemden su boşluğuna akar: gaz boşluğundaki basınçlı hava yastığı tazyik edilir. Sistem soğutulup basınç düştüğünde ise karşı basınç membrandaki suyu sisteme geri iter. Bu, gaz boşluğundaki basınçlı hava yastığını serbest bırakır.